zupa jako danie główne

Zupy lubię gęste. Bardzo gęste. Takie, które są daniem samym w sobie. Dlatego też w moich zupach najczęściej znajdziecie jakiś ryż lub inną kaszę i stosunkowo mało wody. Dzisiaj chciałabym Wam przedstawić moją ulubioną zupę pomidorową, która syci bardzo i rozgrzewa. Ta, którą tu widzicie, wyszła odrobinę za gęsta i przydałoby jej się trochę więcej wody.

warzywazupastol.jpg
warzywazupa2.jpg

Składniki:

sos.jpg
  • 2 marchewki
  • 2 pietruszki
  • por
  • 1 mały seler, lub część dużego
  • pół szklanki ryżu czerwonego lub brązowego (użyłam czerwonego)
  • 2 cebule
  • 1 ziemniak
  • ząbek czosnku
  • 3 listki laurowe
  • 5 ziarenek pieprzu
  • sól, pieprz
  • sos pomidorowy firmy alce nero - najlepszy jaki jadłam, ekologiczny, z superskładem, bez dodatków pyszny

 

 

 

  1. Kroję warzywa w kostkę. Nie lubię kroić więc moja kosta jest duża. Wasza może być mała i zgrabna.
  2. Cebulę i czosnek szklę na oliwie z oliwek.
  3. Następnie wrzucam wszystkie składniki do garnka, zalewam wodą i gotuję na małym ogniu około godziny.

     4. Wlewam sos pomidorowy, doprowadzam do wrzenia i już.

Smacznego!

strefa kuchniKasia4 Comments